Ko‘z yoshi achchiq ham, shirin ham bo‘lishi mumkin, lekin hamisha sho‘rligi aniq. Bolalikda o‘zingiz ham bir necha marta ko‘z yoshini yalab ko‘rganingizga iqror bo‘ling. Aslida organizmimizdagi hamma suyuqlik andak sho‘r bo‘ladi. Shunchaki buni tekshirib ko‘rgimiz kelmaydi. Aslida qon ham, ter ham, peshob ham sho‘r bo‘ladi. Oddiy tuz, ya’ni natriy xloridi - tanamizning asosiy tarkibiy qismlaridan biri. Qiziq bir savol tug‘iladi: nima uchun sho‘r yosh ko‘zimizni achitmaydi? Mabodo ko‘zimizga bir tomchi namakob yoki dengiz suvi tushsa bormi, qattiq achiydi. Hamma gap shundaki, ko‘z yoshi tarkibida natriy xlorid kontsentratsiyasi 1%ni tashkil etadi. Taqqoslash uchun: dengiz suvida u 3% oshiq. Shuningdek, suvda eritilgan tuz ko‘z uchun hatto qulaylik yaratadi, uni ortiqcha namlanish va qurib qolishdan asraydi.
Комментарии
Отправить комментарий